Кристиан Вигенин: Трябва да действаме решително. Никой няма да приеме да превърнат нашия свят  в затвор

Юли 15, 2016 Новини БСП в медиите 0 1429

Време е европейските и световни лидери да си стиснат ръцете и да изкоренят злото, което вдъхновява терористите

„С терористичния акт в Ница не печелят победа, но на наша територия се води война. Има и някакъв символизъм – в деня, в който се чества разрушаването на бастилията, те искат да превърнат нашия свят в един нов затвор. Никой в Европа няма да се съгласи и приеме това. Трябва да действаме решително“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин в ефира на Бтв. Той изказа съболезнования на близките на загиналите в този ужасяващ атентат и изрази съпричастност към френския народ. Според него за времето от атентатите в Париж до сега не е направено достатъчно или времето не е било достатъчно, за да се намерят краткосрочни решения за засилване на мерките за сигурност и превантивни действия. Вигенин е на мнение, че трябва да се помисли и по въпросите, свързани с интеграцията, защото извършителят отново е роден във Франция. „Да се търсят причините защо в Европа, на наша територия, става възможно тези радикални идеи да намират толкова добра почва и то от хора, които би следвало да са съпричастни към нашия начин на живот и свят, а те започват за воюват с него“, коментира народният представител.  

Време е европейските и световни лидери да си стиснат ръцете и да изкоренят злото, което вдъхновява терористите

Вигенин е категоричен, че това, което се случва във Франция и на други места в Европа, няма как да не засяга, макар и индиректно, и нас. „Освен дежурните коментари за това да се засилят мерките за сигурност, ми се иска да вземем превантивни мерки и да засилим капацитета на тайните ни служби, да се опитаме внимателно да преценим кои са слабите места. Тероризмът, дори в условия на извънредно положение, успява да намери пролуки“, каза още депутатът от левицата. По неговите думи пробивът става на много места. „Очевидно службите не са достатъчно силни, след като са допуснали това. Сигурен съм, че никога няма да разберем колко много други случаи са предотвратени в този период, защото, ако знаем, това би предизвикало допълнителни страхове“, посочи той. Според народния представител е време европейските и световни лидери да си стиснат ръцете и да изкоренят злото, което произтича като вдъхновение за терористите. „Съществуването на Ислямска държава, дори и да не е поела отговорност за този атентат, е вдъхновение за редица такива случаи по целия свят. Докато тя съществува и нейните лидери и привърженици се радват на случаи като този, и докато това зло не бъде изкоренено, ние ще виждаме подобни случаи не само в Европа, но и по света“, каза още Вигенин.

Народният представител подчерта, че опасността може би не е толкова директна към България в момента, но всеки един от нас под една или друга форма се чувства заплашен. „Българи има навсякъде в Европа и по света. Колкото по-несигурен е нашият свят, толкова по-често при такива случаи ще се питаме дали има българи там и наши близки“, заключи Кристиан Вигенин.